🌟 تبریز کهن، هاب اقتصادی خاورمیانه

✨ تاجران بزرگ تبریزی در سال ۱۳۰۳ هجری شمسی برای اولین بار در کشور، اتاق تجارت را در شهر تبریز تأسیس نمودند.

✨ محقق ارجمند، مرحوم صمد سرداری نیا در کتاب ارزشمند «تبریز شهر اولین ها» می نویسد: «در زمینه بسط علم و دانش نوین و تکنولوژی نیز مجاهدت های نوآورانه تبریزیان، در خور تحسین و قدردانی است. فرزندان این خطه، طلایه داران مدرن پزشکی، کشاورزی مکانیزه، هوانوردی، راه و ساختمان سازی، تاسیس تلفن، ایجاد نخستین کارخانه ها، بنیانگذاری روابط عمومی و بالاخره تجارت نوین و نخستین شرکت سهامی عام می باشند.»

✨ به تحقیق تا اواخر دوره قاجاریه از تشکیلات رسمی اتاق بازرگانی در ایران خبری درج نشده است. بزرگان تجارت و آگاه به امور داد و ستد به صورت پیش کسوت و ریش سفیدی، با داشتن عناوینی مانند: ملک التجار، معتمدالتجار، رئیس التجار و غیره، قوانین بازرگانی را خودشان وضع و اجرا می کردند.

✨ عده ای از تاجران بزرگ تبریزی در سال ۱۳۰۳ هجری شمسی برای اولین بار در کشور، در شهر تبریز اتاق تجارت را تأسیس نمودند. در آن زمان تبریز با توجه به ارتباطات شاهراه جاده ابریشم، به صورت قطب تجاری درمنطقه در آمده بود واین جاده معروف واسترتژیک آن زمان، با اهمیت بسزایی که داشت، شهره آفاق بود و مورد توجه تاجران وبازرگانان قرار گرفته بود.

✨ پس از دو سال از آغاز فعالیت اتاق تجارت تبریز، اتاق بازرگانی تهران در سال ۱۳۰۵هجری شمسی افتتاح گردید. تبریز در آن روزگاران از مراکز عمده داد و ستد و حساس ترین نقطه تجاری ایران و آسیا از لحاظ انجام مبادلات و معاملات بازرگانی قلمداد می شد و تبریز راه ارتباطی ایران به اروپا، روسیه و عثمانی بود واز نظر اقتصادی و تحاری رونق خاصی داشت.

✨ بازار بزرگ سر پوشیده تبریز این ادعا را ثابت می کند و وجود این بازار های تو در تو ودالان های طولانی و حجره های متعدد از قطب اقتصادی وتجاری بودن این شهر حکایت دارد.